Andra typer av linser

Endagslinser

Detta kan vara en av de mest praktiska uppfinningarna för dig med synfel som tröttnat på glasögon. Precis som man hör på namnet så är detta kontaktlinser du använder under en dag för att sedan slänga dem på kvällen. Nästa dag tar du helt enkelt ett nytt par linser. Det finns en hel uppsjö av fördelar med att använda endagslinser. Lyssnar man på ögonläkare och optiker får man ofta höra att man genom att byta linser varje dag, kan minska risken för att få irritationer som kan påverka hornhinnan till exempel.

De menar att det är mycket hälsosammare för dina ögon om du byter linser ofta, det finns ett ämne i din egen ögonvätska som bildar en beläggning på linserna. Den beläggningen kan ge en obehaglig känsla och som värst kan det leda till infektioner. Även om man rengör sina linser varje dag med linsvätska, så blir de aldrig helt hundra procent rena.

Om du till exempel är pollenallergiker, kan endagslinser vara ett ypperligt alternativ, pollen och damm har en tendens att fastna på linserna och då kan det vara skönt att byta varje dag. Dessutom slipper du all skötsel och alla prylar runt omkring när du använder endagslinser, det blir billigare eftersom du inte behöver någon linsvätska eller något linsetui. Om du är en person som vill varva glasögon med linser, då är det perfekt med endagslinser. Dels eftersom månadslinser går ut i datum en månad efter du öppnat förpackningen och dels för att det blir dyrt att behöva slänga dem varje gång de gått ut. Du kan bli tvungen att slänga flera stycken.

Idag finns det endagslinser för nästan alla synfel, även för brytningsfel om än inte lika omfattande som månadslinser klarar av. Kort sagt är endagslinser ett väldigt bra alternativ för dig som inte vill ha glasögon jämt.

Färgade linser

Om man vill byta ögonfärg bara för en dag eller kanske ge sin maskeradkostym en extra piff, då är färgade linser ett fantastiskt alternativ. Det finns tre kategorier när det gäller färgade linser; Endast färgade linser, färgade linser med styrka och färgade linser med effekter. Gällande de två första kategorierna så har tillverkarna av färgade linser verkligen ansträngt sig för att det ska se så naturligt ut som möjligt. Bland annat så är det flera som har lagt små färgade prickar i mönster på irisen av linsen. Det gör dem för att det ska bli ett mer naturligt färgdjup och inte se platt och tråkigt ut.

Den senare kategorin med färgade linser med effekter, är alltså linser som man färgat och mönstrat på olika sätt för att simulera ett antal olika saker. Det kan vara linser som ger dig kattögon, genomskinliga zombieögon, svarta ögon, dollartecken med mera. Idag är det väldigt populärt att använda denna typ av linser, speciellt vid högtider som halloween.

Som sagt finns det färgade linser både med och utan styrka, det betyder att även du som har ett synfel kan använda färgade linser.